Angst, complottheorieën en massahysterie

AVROTROS

We gingen van gehamsterde WC-rollen naar afgebrande zendmasten. In deze bange tijden laten we ons vaak intuïtief leiden door angst. Maar ook emotie is op wetenschappelijke wijze te analyseren. Professor Agneta Fischer, hoogleraar emoties en affectieve processen aan de UvA, bespreekt in 'dr Kelder en Co' het nut en de onzin van de emotie die ons allemaal in zijn greep lijkt te hebben.

Verder: 

Deze lockdown is debiel

We gaan naar de klote. Dat is de weinig genuanceerde conclusie van professor Ira Helsloot, hoogleraar besturen van veiligheid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. En dan niet door het virus, maar door het ‘intelligente’ lockdown-beleid.

De anderhalvemetersamenleving kan hem gestolen worden. De economische schade die de maatregelen veroorzaken zijn vele malen erger dan de schade die het virus zou berokkenen, stelt Helsloot.  

Het criminele brein

In een beschaafd land als het onze is er natuurlijk geen ruimte voor agressie en geweld. Maar hoe is het te voorkomen? Voor haar promotieonderzoek onderzocht Niki Kuin, hoofd behandeling van de PI in Vught, gedetineerden in die gevangenis om meer inzicht te krijgen. Ze ontwikkelde een nieuwe training voor gevangenen om hen te leren gezichtsuitdrukkingen van anderen als minder vijandig te zien.

Presentatie: Jort Kelder
Gasten: Prof. dr. Ira Helsloot, dr. Niki Kuin, prof. dr. Agneta Fischer

dr Kelder en Co, zaterdag 18 april, Vondel CS, 13.00 – 14.00 uur, NPO Radio 1