Alles wat je moet weten over de musical Les Misérables

AVROTROS

De musical Les Misérables is voor de derde keer terug in Nederland. De tijdloze show is in 22 verschillende talen uitgebracht, heeft meerdere Tony- en Musical Awards gewonnen en er is een Hollywoodfilm van gemaakt. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over één van de langstlopende musicals ooit. 

Wist je dat...

...Les Misérables na 14 jaar weer te zien is in Nederland?

Het heeft even geduurd, maar het beroemde ‘Les Mis’ is terug in Nederland. Met onder anderen Milan van Waardenburg, Vajèn van den Bosch, Channah Hewitt en Freek Bartels in de hoofdrollen. Die laatste is geen vreemde voor de musical.

Freek Bartels speelde tijdens de tweede editie in 2008 en 2009 de rol van studentenleider Enjolras. Nu mag hij de hoofdrol vertolken van Javert, de antagonist van Jean Valjean (gespeeld door Milan van Waardenburg).

Ook geen onbekende voor het stuk is musicalacteur René van Kooten. Hij zal eens per week de rol van Jean Valjean spelen, die hij in de vorige editie ook vertolkte. 

...Les Mis acht Tony Awards heeft gewonnen?

De show was in 1987 genomineerd voor twaalf Tony Awards en heeft er in totaal acht gewonnen. Waaronder ‘Best Musical’ en 'Best Book of a Musical'.

René van Kooten vertolkte de rol van Jean Valjean in 2008-2009 en won hiermee een Musical Award voor beste hoofdrol in een grote musical. Zal de Nederlandse productie dit jaar een Musical Award in de wacht slepen?

...Celinde Schoenmaker Fantine mocht vertolken op West End?

Onze Nederlandse Celinde Schoenmaker mocht in 2013 naar Londen vertrekken om daar haar droomrol Fantine te spelen op, zoals ze het zelf ooit zei, ‘droomplek West End’.

Ze werd genomineerd voor een Broadwayworld UK/West End Award in de categorie Best Performance in a Long-Running West End Show Actress en een West End Frame Award in de categorie Best Performance of a Song, voor haar uitvoering van ‘I Dreamed a Dream’.

...Er in 2012 een musicalfilm is uitgebracht die veel prijzen won?

Les Misérables is zo populair dat er ook een speelfilm van is gemaakt met in de hoofdrol Hugh Jackman (Jean Valjean), Russell Crowe (Javert), Anne Hathaway (Fantine) en Amanda Seyfried (Cosette).

De film werd genomineerd in acht categorieën bij de Academy Awards 2013 en won drie Oscars. In datzelfde jaar won de film ook drie Golden Globes.

...Les Misérables in Nederland voor de eerste keer werd opgevoerd in 1991?

32 jaar geleden was Les Misérables voor het eerst te zien in Nederland. Veel bekende musicalsterren hebben destijds hun opwachting gemaakt. Henk Poort, Paul de Leeuw, Danny de Munk, Simone Kleinsma en Pia Douwes stonden toentertijd op de bühne. De show kwam terug in 2008 met hoofdrollen voor René van Kooten, Tony Neef, Jamai Loman en Carlo Boszhard. 

Tijdens '20 jaar Musical Awards - The Greatest Show' kwamen drie generaties Les Misérables samen op één podium.

Fun facts

  • Les Mis is door 130 miljoen mensen wereldwijd bezocht.

  • De populaire musical Les Misérables draaide in 53 landen.

  • Het verhaal van Les Misérables is in wel 22 talen is uitgebracht. Waaronder Hongaars, Koreaans en Catalaans.

  • Elke professionele uitvoering bevat 392 kostuums en bestaat uit meer dan 5.000 individuele kledingstukken!

  • De allereerste opvoering van de musical Les Misérables was in 1985 op West End.