Alles ademt zee: de band tussen mens en water?

AVROTROS

De zeespiegelstijging is geen probleem van de toekomst, maar van nu. Dat weten ze nergens beter dan in Oceanië, waar de band tussen mens en water innig is. Museum Volkenkunde maakt dat op een prachtige manier zichtbaar.

De zee is altijd nauw verbonden geweest met de bewoners van Oceanië, de collectieve benaming voor duizenden eilanden in de Grote en Stille Oceaan. De eilanden vormen een verbindingsweg naar anderen, een middel om handel te drijven of om oorlog te voeren. Deze verschillende thema’s komen terug in de tentoonstelling Een zee van eilanden in Museum Volkenkunde in Leiden. Je ziet er adembenemende kano’s, sieraden, zeekaarten en objecten die verwijzen naar mythen rondom het water.

AVROTROSLisa Reihana - In Pursuit of Venus (2015 - 2017)

Lisa Reihana - In Pursuit of Venus (2015 - 2017) 

Afval wordt kunst

Nu de zeespiegel stijgt en de oceanen vervuilen, staat de relatie met het water onder druk. Eilanden lopen onder of verzilten. In de tentoonstelling is te zien hoe mensen hier weerstand tegen bieden, door bijvoorbeeld te zeilen in plaats van op benzine te varen en door eeuwenoude navigatiemethodes in ere te houden. Want nu de zee onvoorspelbaarder wordt, is kennis ervan hun meest waardevolle bezit.

Ook hedendaagse kunst reflecteert op de gevolgen van klimaatverandering en vervuiling. Zo laat de installatie van gevonden plastic van George Nuku de schoonheid zien van materiaal dat we achteloos weggooien.

Een zee van eilanden - Topstukken uit Oceanië is t/m 23 augustus in Museum Volkenkunde in Leiden te zien. Dit artikel komt uit MUZE - het magazine voor kunstleden van AVROTROS.

VRAAG EEN GRATIS PROEFEXEMPLAAR VAN MUZE AAN