Het heeft heel wat kilometers en blarenpleisters gekost, maar het is eindelijk zover: het eindstation van Tijls 400 kilometer-tellende wandeltocht is in zicht!
In het programma 'Tijl in het voetspoor van Bach' loopt Tijl Beckand de intensieve tocht die Johann Sebastian Bach in 1709 te voet aflegde. De toen 20-jarige componist liep van Arnstadt, de plek waar hij werkte als organist in de Neue Kirche, naar Lübeck, de stad waar zijn grote idool Buxtehude een concert gaf. In de vierde aflevering komt Tijl, de stromende regen trotserend, aan in Lübeck - het einddoel van Bach en dus ook die van Tijl.
Voordat Tijl de laatste kilometers naar Lübeck aflegt, maakt hij nog een uitstapje naar Potsdam. In deze stad werd Bachs zoon Carl Philipp Emanuel aangesteld als hofcomponist van koning Frederik de Grote. Later in zijn leven ging Bach er als oude en gammele man naartoe. De reis en het verblijf waren heftig, maar het was ook de broedplaats voor zijn laatste grote meesterwerk. Voor de laatste paar jaar van Bach gaat Tijl weer terug naar Leipzig. De gezondheid van Bach ging met rasse schreden achteruit en in 1750 overleed hij. Zijn laatste rustplaats is niet meer terug te vinden, maar Tijl gaat toch nog even op zoek naar wat laatste sporen.
In Lübeck eindigde in 1705 de barre tocht van Bach. Hij liep door de stadspoort met maar één doel: zijn grote held Buxtehude ontmoeten, die stadsorganist was in Lübeck. Tijl komt, enigszins gebroken en aardig verkouden, aan in de Noord-Duitse stad. Buxtehude zag de grote Bach als mogelijke opvolger. Maar… in Lübeck moest je als nieuw aan te stellen organist trouwen met de dochter van de organist van dienst. En daar had Bach wel wat moeite mee. Tijl heeft in Lübeck nog een laatste wens: het befaamde orgel van de Marienkirche horen.