De reis is halverwege! Vanuit Brocken gaat Tijl Beckand weer bergafwaarts, op weg naar Lüneburg en Mölln.
In het programma 'Tijl in het voetspoor van Bach' loopt Tijl Beckand de intensieve tocht die Johann Sebastian Bach in 1709 te voet aflegde. De toen 20-jarige componist liep van Arnstadt, de plek waar hij werkte als organist in de Neue Kirche, naar Lübeck, de stad waar zijn grote idool Buxtehude een concert gaf. In de derde aflevering gaat Tijl via Lüneburg naar Mölln en maakt hij een uitstapje naar Leipzig.
Lüneburg was een bepalende stad in het leven van de jonge Bach. Toen hij 9 jaar oud was, overleden zijn moeder en vader binnen een tijdsbestek van tien maanden. Als wees ging hij bij zijn 14 jaar oudere broer Johann Christoph wonen. Maar Johann Christoph kreeg zelf kinderen en Johann Sebastian moest zijn eigen pad gaan volgen. Dat deed hij in de stad Lüneburg, een bloeiende stad met goed muzikaal onderwijs. Tijl bezoekt de St.-Michaeliskirche in Lüneburg, waar hij de eerste muzikale voetstappen van Bach ontdekt. De verhalen in Lüneburg voeden een fantasie van Tijl. Wat zou hij Johann Sebastian Bach vragen als hij een dagje terug zou komen?
De route wordt even onderbroken met een uitstapje naar Leipzig. In Bachs tijd een florerende universiteitsstad, waar zijn zoons konden studeren. Hij startte een nieuw leven met een nieuwe vrouw en een nieuwe werkplek, maar de relatie tussen Bach en de stad bleef altijd moeizaam. Er was veel gezeur met de stads- en kerkbesturen, en op een gegeven moment was Bach het even zat. Dit gaf hem de tijd zich te richten op één van zijn allergrootste projecten: de Matthäus. Tijl bezoekt het stadhuis en het graf van Bach in de Thomaskirche. De wandeltocht wordt vervolgd naar Mölln, waar Tijl natuurlijk ook even stil moet staan bij het standbeeld van zijn naamgever: Tijl Uilenspiegel.