De wandeltocht is in volle gang en Tijl komt aan in het dorpje Mühlhausen, waar Bach kort als organist werkte. Na een uitstapje naar universiteitsstad Weimar, waar Bach furore maakte als orgelvirtuoos en zijn eerste stappen als componist zette, wordt de weg vervolgd naar het Harzgebergte. En da's geen makkelijke tocht.
In het programma 'Tijl in het voetspoor van Bach' loopt Tijl Beckand de intensieve tocht die Johann Sebastian Bach in 1709 te voet aflegde. De toen 20-jarige componist liep van Arnstadt, de plek waar hij werkte als organist in de Neue Kirche, naar Lübeck, de stad waar zijn grote idool Buxtehude een concert gaf. In de tweede aflevering komt Tijl aan in Mühlhausen en maakt hij een uitstapjes naar Weimar.
In het dorpje Mühlhausen in de Duitse deelstaat Thüringen ging Bach in 1707 aan de slag als organist van de Sint-Blasiuskerk. En ook al ligt het niet op de route, Tijl moét ook even langs de prachtige stad Weimar, waar Bachs bekendheid als orgel- en klavecimbelvirtuoos groeide. Tevens is het de stad waar hij trouwde met zijn nicht Maria Barbara en waar zes van zijn twintig kinderen werden geboren. Daarom kan een bezoekje aan de kerk waar ze trouwden in Dornhein ook niet worden overgeslagen.
Met al aardig wat kilometers in de benen, wordt het Tijl niet makkelijker gemaakt. De volgende locatie is namelijk het allerzwaarste deel van de route. Na een pittig stukje klimmen wordt bergtop de Brocken in het Harzgebergte bereikt. En die berg is maar liefst 1140 meter hoog! Gelukkig gaat er weer een stoomtrein naar beneden, waar Tijl een heksenfeestje staat te wachten.