8 X Fotografiedocumentaires

AVROTROS

Acht documentaires over fotografen: van Nederland tot China en van analoog tot digitaal. Over hun leven, werk en ideeën.

1. Ed van der Elsken

Ed van der Elsken was een van de meest unieke Nederlandse fotografen van de 20e eeuw. Hij begon als straatfotograaf, maar ontwikkelde zich ook als cineast en documentairemaker. In de documentaire ‘Ed van der Elsken' van Jan Bosdriesz blikt Van der Elsken zelf, zijn ex-vrouwen en zijn collega’s terug op zijn leven en vaak autobiografische werk.

Kunstuur: Ed van der Elsken deel 1
Kunstuur: Ed van der Elsken deel 2

2. Vivian Maier

Vivian Maier werkte in de jaren vijftig en zestig als kindermeisje voor rijke families in Chicago, maar haar echte belangstelling ging uit naar fotografie. Met haar Rolleiflex camera maakt Maier ongeveer honderdduizend foto's van het straatleven in Amerika. Pas na haar dood in 2009 werd Maiers archief op een veiling ontdekt en tegenwoordig geldt ze als een belangrijke fotografe. In de documentaire 'Op zoek naar Vivian Maier' gaan regisseur John Maloof en producer Charlie Siskel op pad om het mysterie van Vivian Maier te ontrafelen. Naarmate zij meer mensen ontmoeten die haar gekend hebben, rijzen er vragen.

Close Up: Op zoek naar Vivian Maier, fotografe

3. Magnum fotografie

De fotografen van het beroemde fotoagentschap Magnum documenteerden belangrijke gebeurtenissen in de 20ste eeuw, maar de dat ze ook een warme band hadden met de filmwereld is minder bekend. Zo fotografeerden ze acteurs en regisseurs als John Huston, Marilyn Monroe, Orson Welles, Kate Winslet en  Sean Penn. De Close Up documentaire ‘Magnum fotografie’ vertelt dit verhaal.

Close Up: Magnum fotografie

4. Robin de Puy

Onder andere de Volkskrant, Linda, en Vrij Nederland maken veelvuldig gebruik van fotografe Robin de Puy. Na het winnen van de Photo Academy Award en de Nationale Portretprijs ging het hard met de carrière van Robin de Puy. Maar er knaagt iets: fotografeert ze nog wel de mensen van wie zij vindt dat ze gezien moeten worden? Met alleen een camera als bagage stapt Robin in Amerika op de motor voor een road trip.

Close Up: Robin de Puy – Ik ben het allemaal zelf

5. Zhuang Xueben

In de jaren dertig van de vorige eeuw verliet de fotograaf Zhuang Xueben zijn thuisbasis Shanghai om foto's te maken van de mensen die aan de uiterste westgrenzen van China woonden. Op zijn verre reizen sloot de fotograaf vele vriendschappen. Zijn foto's vormden voor vele Chinezen een eerste kennismaking met tot dan toe onbekende landgenoten.

6. Peter Lindbergh

Hij is de enige Duitser die behoort tot een select gezelschap van internationale topfotografen dat trendsettend is op het gebied van mode en reclame, fotograaf Peter Lindbergh. Lindberg vestigde zijn naam met iconische foto's van de supermodellen van de jaren negentig, onder wie Cindy Crawford, Claudia Schiffer en Naomi Campbell, die hij vrijwel zonder make-up en in zwart-wit fotografeerde.

Close Up: Peter Lindbergh - Fotograaf

7. Jan Banning

In 1981 portretteerde fotograaf Jan Banning in het Spaanse Córdoba een éénbenige schoenmaker. Deze ontmoeting markeerde het begin van zijn carrière als fotograaf. In de korte documentaire ‘De Schoenmaker en de Fotograaf’ gaat Banning met op zoek naar het verhaal achter zijn eerste ‘geslaagde’ foto. Wie was deze El Zapatero Cojo? 

Kunstuur: De Schoenmaker en de Fotograaf

8. Jini Dellaccio

Vernieuwend en uitgesproken artistiek waren de zwart-wit foto's die autodidacte Jini Dellaccio haverwege de jaren zestig maakte van bands als The Wailers, The Sonics en Neil Young. Als keurige dame van dik in de veertig leek ze een onwaarschijnlijke kandidaat voor de rol van populaire rockfotografe die ze in jaren daarna toebedeeld zou krijgen.