6 x roaring twenties in de kunst

AVROTROS

Wilde feestjes, prachtige kleding en het onstuimige stadsleven. De jaren 20 van de vorige eeuw spreken ontzettend tot de verbeelding. Deze kunstwerken geven een uitstekend tijdsbeeld.

Café setting

Een verstild schilderij van Edward Hopper. Twee vrouwen in gesprek met elkaar. Of is het dezelfde vrouw? Ze hebben immers hetzelfde jaren 20-mutsje op.  

AVROTROS

Edward Hopper, Chop Suey, 1929

De groene Bugatti

Er ontstond een ander vrouwbeeld in de roaring twenties. Die van nonchalant rokende vrouw, vechtend voor vrouwenrechten. Ook ontstond er een trend van vrouwen die afgebeeld werden in auto's, zoals Tamara de Lempicka zichzelf hier heeft geschilderd in een groene Bugatti. 

AVROTROS

Tamara de Lempicka, Autoportrait (Self-Portrait in a Green Bugatti), 1929

Roaring fashion

Illustrator en fashion designer Georges Lepape maakte talloze posters met de mode van de jaren 20. Hij werkte onder andere voor Vogue dat in die tijd furore maakte als fashion magazine.  

AVROTROS

Georges Lepape

Harlem Renaissance

De roaring twenties staan in Amerika ook wel bekend als de Harlem Renaissance. In de wijk Harlem bloeide in die periode de Afro-Amerikaanse cultuur op. Met uiteraard een grote rol voor jazz. 

AVROTROS

Weinold Reiss, Drawing in two colors, ca. 1920

Typisch plaatje

Dit schilderij is weer zo'n typisch beeld van 'twenties' vrouwen in modieuze kleding en met de welbekende sigaret. Waar zouden ze het over hebben? 

AVROTROSCollectie Museum Kranenburgh

Kees Maks, Automne (gezelschap in tuin), ca. 1910

Party the house down

Honderd jaar geleden was er geen sprake van lockdowns en werd er feest na feest gegeven. Van onderstaand schilderij van Frans Huysmans krijg je toch echt wel zin om de hele nacht te dansen! 

AVROTROSCollectie Museum Alkmaar

Frans Huysmans, Danszaal in de Rustende Jager

De jaren 20 in Museum Kranenburgh

Honderd jaar later hebben we weer te maken met roaring twenties. Museum Kranenburgh blikt terug en kijkt vooruit aan de hand van kunst, mode en design. Voor Nu te Zien! ging Suzanne Swarts op bezoek in het mooie Bergen. Kijk de aflevering terug via de link hieronder!

Kijk Nu te Zien! Roaring Twenties terug!