AVROTROS
Tijl in het voetspoor Tijl in het voetspoor
Tijl in het voetspoor Tijl in het voetspoor

Zeven eigenaardigheden van Wagner

In de televisieserie 'Tijl in het voetspoor van Richard Wagner' ontrafelt Tijl het fascinerende verhaal achter de controversiële componist. Hieronder lees je zeven feiten over Wagner die hem zo controversieel en eigenaardig maken.

  1. Tijl in het voetspoor
  2. Klassiek

1. Hij werd verbannen

Wagner was een revolutionair die streed tegen de gevestigde orde. Tijdens de revolutie van 1849 keerde Wagner zich openlijk tegen de regering en werd daardoor verbannen. Hij vluchtte naar Zürich, en verbleef bij zijn toekomstige schoonvader Franz Liszt.

Franz Liszt - Am Grabe Richard Wagners

2. Hij had meerdere affaires

Wagner was nogal een vrouwenverslinder en maakte zich schuldig aan overspel met de vrouwen van andere mannen. Zijn tweede vrouw, Cosima, was de dochter van zijn tijdgenoot en goede vriend, de componist en pianist Franz Liszt. Cosima was al getrouwd met een andere kennis van Wagner: de Duitse dirigent en pianist Hans von Bulow. Ze verliet hem voor Wagner.

AVROTROS

Wagner met zijn vrouw Cosima in 1872

3. Hij schreef zijn eigen libretto's

In tegenstelling tot andere operacomponisten schreef Wagner de libretto's (de teksten) voor al zijn opera's. De meeste operacomponisten vertrouwen op andere schrijvers om hun libretto's te schrijven. Wagner deed zelf uitgebreid onderzoek naar de historische en mythische bronnen van de verhalen die hij op muziek zette.

AVROTROS

Wagner aan het componeren

4. Hij schreef super lange opera's

Wagners opera's zijn buitengewoon lang! Ze zijn door Wagner geschreven om in de loop van een middag en avond beluisterd te worden met pauzes voor een maaltijd en een verfrissing. 

Deze dirigent dirigeert 14 uur lang 'Der Ring des Nibelungen'

5. Hij liet 1200 mannen hetzelfde zingen

Wagner schreef maar weinig andere stukken naast zijn opera's. Eén daarvan is Das Liebesmahl der Apostel, geschreven voor mannenkoor en orkest. Het stuk ging in première op 6 juli 1843 in de Frauenkirche in Dresden met een indrukwekkende aantal musici: 100 orkestmuzikanten speelden in de kerk en 1200 zangers zongen vanaf de balkons. Het werk wordt door veel musicologen beschouwd als de voorloper van Parsifal en wordt niet zo vaak uitgevoerd.

Das Liebesmahl der Apostel

6. Hij nam de baton over tijdens een optreden

Wagner voltooide Parsifal in januari 1882 en er werd een tweede 'Bayreuth Festival' gehouden voor deze nieuwe opera, die op 26 mei in première ging. Wagner was tegen die tijd extreem ziek nadat hij een reeks steeds ernstiger angina-aanvallen had gehad. Tijdens het zestiende en laatste optreden van Parsifal op 29 augustus liep hij tijdens de derde acte ongezien de orkestbak in. Hij nam het stokje over van dirigent Hermann Levi en leidde het optreden tot het einde.

Wagner: Parsifal

7. Hij ontwierp een eigen operagebouw

Wagner vond de Duitse opera opnieuw uit en werd een van de meest invloedrijke componisten aller tijden. Zijn hervormingen hadden invloed op de operacompositie, de theaterpraktijk in het algemeen en de ontwikkeling van het orkest. Het Bayreuther Festspielhaus is een operagebouw in Bayreuth, uitsluitend ontworpen voor de uitvoering van de opera's van Richard Wagner. Hier wordt elk jaar het Bayreuth Festival gehouden. Wagner was nauw betrokken bij het ontwerp van het operagebouw!

AVROTROS

Bayreuther Festspielhaus oftewel Richard-Wagner-Festspielhaus

Tijl in het voetspoor van Richard Wagner

In de zesdelige tv-serie 'Tijl in het voetspoor van Richard Wagner' reist Tijl langs de plekken waar Wagner zijn sporen achterliet en ontrafelt hij de aantrekkingskracht van Wagners baanbrekende muziek. 

Tijl in het voetspoor van Richard Wagner, vanaf 6 maart om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 2

Muziek uit aflevering 1
Tijl in het voetspoor Tijl in het voetspoor
Tijl in het voetspoor Tijl in het voetspoor
MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading